Medezeggenschap
Iedere school heeft een medezeggenschapsraad (MR), dat is bij wet zo geregeld. Daarnaast is er op stichtingsniveau een Gemeenschappelijke Medezeggenschapsraad (GMR) voor zaken die schooloverstijgend zijn.
Gemeenschappelijke Medezeggenschapsraad (GMR)
In de GMR zitten vertegenwoordigers afkomstig van de scholen van Agora. Beleidszaken die schooloverstijgend zijn worden voorgelegd aan de GMR. De GMR is gesprekspartner van het College van Bestuur en bestaat uit ouders en medewerkers. De leden van de GMR hebben advies- en instemmingsrecht als mede informatierecht. Hiermee geeft de GMR aan of men het eens is met de door het College van Bestuur voorgelegde besluiten.
Medezeggenschapsraad
De MR denkt en beslist mee over het beleid van de school. In de Wet Medezeggenschap Scholen ligt vast over welke onderwerpen de MR meedenkt en/of meebeslist.
Er zijn verschillende soorten onderwerpen zoals:
- die waarover de MR eerst advies moet geven;
- die waarvoor instemming van de MR vereist is;
- die waarover de schoolleiding alleen de MR hoeft te informeren.
In de MR zijn medewerkers en ouders vertegenwoordigd. Onderwerpen die onder andere aan de orde komen zijn de begroting, het schoolplan, beleid- en formatieplan. Ook lopende actuele zaken komen aan de orde in de MR-vergaderingen. Informatie over MR-zaken is te vinden op www.infowms.nl.
Zitting nemen in de medezeggenschapsraad is voor ouders vrijwilligerswerk.
Medezeggenschapsraad (MR)
Wat doet de Medezeggenschapsraad?
De medezeggenschapsraad (MR) denkt mee over het reilen en zeilen van de Rietvink en toetst het beleid van de directie. De MR beslist mee over alle zaken die het personeel of de ouders rechtstreeks raken, en kan advies geven over alle andere algemene schoolzaken. In vergaderingen gaat het bijvoorbeeld over de begroting, de klassenorganisatie, schooltijden, het schoolplan, onderwijsprioriteiten of buitenschoolse opvang. Het instellen van een MR is wettelijk verplicht.
Bestuur en GMR
Bijna alle scholen in het bijzonder onderwijs in Zaanstad vallen onder een gemeenschappelijk bestuur: Agora. Zaken die op dit bovenschoolse niveau spelen worden besproken in de gemeenschappelijke medezeggenschapsraad (GMR). Alle scholen vaardigen een lid af voor de GMR.
Verkozen MR-leden
Ouders worden voor twee jaar verkozen. Als hun termijn afloopt, hebben alle ouders de mogelijkheid zich kandidaat te stellen voor de MR. Als er meer gegadigden zijn dan beschikbare plaatsen worden er verkiezingen georganiseerd.
Huidige MR
De huidige MR bestaat uit twee leerkrachten: Ingeborg Laanstra en Anneke Dorenbos.
Hiernaast zitten er ook twee ouders in de MR.