Omhoog
Aanmelden
  
 

Rekenen, iedere dag toepasbaar
We leren de kinderen praktische problemen uit het dagelijks leven op te lossen. De manier waarop kinderen tot een oplossing komen mag verschillen. De kinderen leren tabellen en grafieken zelf te lezen en te maken. We proberen kinderen een aantal rekensommen op een handige manier uit het hoofd te leren maken. Voor ingewikkelde bewerkingen gebruiken leren we de kinderen cijferen. Ook leren de kinderen in de bovenbouw met een rekenmachine omgaan. Daarnaast wordt de computer ingezet om het rekenonderwijs te ondersteunen. Op school en thuis wordt gewerkt met Rekentuin, een computerprogramma. 

 

Thema-Tam
Op 22 maart 2018 is de Thema-Tam rekenen uitgekomen. Hierin vindt u informatie over onze rekenmethode en Snappet, kijkt u even mee vanuit de ogen van Angelique in groep 1/2c en is de informatie van de ouderavond automatiseren (oktober 2016) terug te vinden.
 

 
Rekenspelletjes online
 
Sinds 22 maart 2018, toen de Thema-Tam rekenen uitkwam, startten wij met een lijst met rekenspellen op deze pagina. Iedere maand komt er een nieuw spel bij. Natuurlijk is er nog veel meer dan dat op internet beschikbaar.
 
 
          rv_can_rek_bord_jun_2019.jpg rv_can_rek_uitleg_jun_2019.jpg
     rv_steen_papier_schaar_bord_mrt_2019.jpg rv_steen_papier_schaar_uitleg_mrt_2019.jpg
      rv_tafeltjesbingo_kaartjes.jpg rv_tafeltjesbingo_uitleg.jpg 
     rv_dobbelspel_lego_bord_2019.jpg rv_dobbelspel_lego_uitleg_2019.jpg
     rv_haasjeover_kaartjes_2018.jpg rv_haasjeover_uitleg_2018.jpg
      rv_dobbeldraai_bord_2018.jpg rv_dobbeldraai_uitleg_2018.jpg
     rv_haaibaai_tel_kaartjes_2018.jpg rv_haaibaai_tel_uitleg_2018.jpg
     rv_joppen_bord_4_8_jun_2018.jpg rv_joppen_uitleg_4_8_jun_2018.jpg
    ​ rv_splitsspel_bord_3_4_jun_2018.jpg rv_splitsspel_uitleg_3_4_jun_2018.jpg
     rv_landjepik_speelbord_2018.jpg rv_landjepik_uitleg_2018.jpg
      rv_vier_op_rij_speelbord_2018.jpgrv_vier_op_rij_uitleg_2018.jpg
Hieronder presenteerden we eerder al Haaibaai. U kunt de spelletjes en de handleiding downloaden, printen en knippen. Vraag Jos van groep 8 eventueel om een leensetje van het spel.
Aan de rechterkant is inmiddels ook de WC-poster 'tafels' te downloaden, want tafels kan je oefenen op ieder moment dat je er tijd voor hebt :).
 
rv_header_haaibaai_2015_16_400x85.jpg 
rv_instructie_aftrekken_onder_5.jpgrv_kaartjes_aftrekken_onder_vijf.jpg 
rv_instructie_aftrekken_onder_10.jpgrv_kaartjes_aftrekken_onder_10.jpg 
rv_instructie_aftrekken_over_10.jpgrv_kaartjes_aftrekken_over_10.jpg 
rv_instructie_optellen_over_10.jpgrv_kaartjes_optellen_over_10.jpg 
rv_instructie_vermenigvuldigen_1.jpgrv_kaartjes_vermenigvuldigen_1.jpg 
rv_instructie_vermenigvuldigen_2.jpgrv_kaartjes_vermenigvuldigen_2.jpg 
rv_instructie_vermenigvuldigen_3.jpgrv_kaartjes_vermenigvuldigen_3.jpg 
 

Haaibaai is een automatiseringsspel voor kinderen vanaf groep 3 t/m groep 8. Het wordt al in verschillende groepen ingezet, en is een absolute aanrader voor thuis!
Klik op de buttons om de handleiding en/of de kaartjes te downloaden. 

rv_rekenen_400x235.jpg 

Zomerdip bij rekenen
Door het jaar heen zijn de kinderen in onze groepen altijd bezig met basisvaardigheden: dit kan je vergelijken met het metselwerk dat de muur (basis) overeind moet houden om de moeilijkere bewerkingen in de volgende groepen te kunnen begrijpen.
In de zomer oefenen de kinderen uiteraard niet elke dag op school, waardoor ze een gedeelte van de basis verliezen. Dat vinden we zonde en u kunt uw kind helpen bij deze zomerdip. Hang het WC-tafelblad (rechts) op bij de wc, print de haaibaaispelletjes hieronder of oefen elke dag een paar verhaaltjessommen. In november komt er een informatieavond over hoe u thuis kunt oefenen met rekenen.
 
Rekenmaterialen
Onze school maakt gebruik van de volgende methodes: in de kleutergroepen leren de kinderen spelenderwijs rekenen. Daarnaast komt rekenen ook in de methode 'Schatkist' terug In de groepen 3 t/m 8 wordt gebruik gemaakt van de methode 'Pluspunt'. Extra uitdaging voor rekensterke kinderen wordt onder meer geboden in Plustaak en Rekentijger. Daarnaast zijn in de bovenbouwgroepen 6 t/m 8 cricropuzzels aanwezig om plezier te krijgen in ruimtelijk rekenen. Zoals u hierboven ook al kon lezen, is er de mogelijkheid om thuis (en op school) te werken met Rekentuin. Een absolute aanbeveling om de basisvaardigheden (plus, min, keer en gedeeld door) te oefenen, maar de oefensite biedt ook meer dan alleen dat...
 
rv_pluspunt_133x70.jpgrv_rekentijger_133x70.jpgrv_plustaak_133x70.jpg                                rv_kubuswinkel_133x70.jpgrv_rekentuin_2_133x70.jpg 
 
 
 
 
 
© Copyright 2012 De Rietvink  |  Webmaster: Jos Wever  |  All Rights Reserved